пʼятницю, 9 березня 2018 р.

Урок з теми Логарифми


Тема уроку.   Рівняння другої і вище степенів відносно логарифма.
Мета уроку. Ознайомити учнів з рівняннями другої і вище степеня відносно логарифма. Розвивати уміння розв’язувати логарифмічні рівняння, використовуючи набуті знання. Продовжити ціле направлено формувати прийоми розумової діяльності учнів, вчити осмислювати процес своїх міркувань, застосовувати прийоми порівняння, аналогії, узагальнення для добування нових знань. Виховувати наполегливість, самостійність у навчальній праці.
Обладнання.        Таблиці, картки, тести, компьютерний супровід.
Хід уроку.
I.                       Організаційний момент.
II.                    Перевірка домашнього завдання. Зібрати зошити з домашньою  роботою.
III.                 Повідомлення теми і мети уроку.
IV.                 Актуалізація опорних знань учнів.



I.                   Мотивація навчальної діяльності учнів.
Людина, певно, не могла б навіть існувати, якби не вміла зводити складне до простого. До простого для неї самої, до того, що вона зуміла опанувати, виконання чого не вимагає від неї надмірних зусиль.
Так було і з логарифмами. Їх відкрив у першій половині XVII ст. шотландський барон Джон Непер. Його сучасники швейцарський годинникар І. Бюргі та англійський математик Генрі Біргс доробили розпочате Непером. Теоретичні основи логарифмів формувалися ще Архімедом та Діафантом.
Щоб скористатися цими ідеями і звести операції до простіших, треба було тільки скласти таблиці, в яких зіставляються послідовності степенів чисел з послідовністю їх показників. Швуйцарський годинникар І. Бюргі працював у Празі на астрономічній обсерваторії разом із Йоганом Кеплером і допомагав йому в спостеріганнях і обчисленнях, він протягом 8 років (1603 – 1611) склав таблицю логарифмів на основі таблиць типу Стевіна. 
VII. Засвоєння нових умінь.        
На попередніх уроках ми розглянули два типи логарифмічних рівнянь:
-              логарифмічні рівняння, що розвязуються за допомогою означення логарифма;
-              рівняння першої степені відносно логарифмів, які розв’язуються за допомогою потенціювання.

Учням, які працюють біля дошки (завдання на картках),необхідно проаналізувати рівняння, знайти алгоритм розв’язування обґрунтовують послідовність розв’язання рівнянь, використовуючи прийоми розумової діяльності. Учні виконують ці завдання на місцях. 
Відкритий урок з алгебри
Відкритий урок з алгебри (презентація)
Фрагменти уроку
           



Немає коментарів:

Дописати коментар